Wieczorem zalewam tym płynem chleb i 4 dodatki. Piekę rano i mam pyszne śniadanie
Jajecznica czy parówki na śniadanie nie brzmią zachęcająco. W weekend, kiedy mamy więcej czasu, by delektować się czymś smacznym, zjedlibyśmy coś o wiele ciekawszego. I mam dla was właśnie taką smaczną i oryginalną propozycję. Będzie to zapiekanka z chleba i pożywnych składników. Jest pyszna, a do jej przygotowania można wykorzystać czerstwe pieczywo. Bardzo dobrą wiadomością jest też fakt, że tę zapiekankę najlepiej jest przygotować wieczorem, a rano tylko ją upiec i cieszyć się jej smakiem.
Najlepsze składniki na zapiekankę śniadaniową
Zapiekanka śniadaniowa, czyli breakfast strata, pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Robi się ją z warstw chleba, jajek, sera i dodatków takich jak mięso, warzywa i przyprawy. Do jej przygotowania można wykorzystać:
- Pieczywo, również czerstwe, np. chleb pszenny, wiejski, bułki.
- Sery, np. mozzarellę, cheddar, fetę czy mieszankę różnych serów.
- Wędliny, np. kiełbasę, boczek, szynkę.
- Warzywa, np. cebulę, szpinak, paprykę, pomidory.
Poprzekładane warstwami składniki zalewa się mieszanką z jajek i mleka lub śmietany, doprawioną np. solą, pieprzem, czosnkiem, musztardą, ziołami. Całość piecze się na rumiano w piekarniku.
Jak zrobić zapiekankę śniadaniową z chleba, kiełbasy i sera?
Dużą zaletą tej zapiekanki śniadaniowej jest fakt, że można ją przygotować wieczorem, a rano tylko upiec. To bardzo wygodne rozwiązanie, zwłaszcza gdy nie chce nam się w sobotę czy niedzielę krzątać od rana w kuchni.
Przepis: Zapiekanka śniadaniowa
Zapiekanka śniadaniowa z chleba, kiełbasy i sera
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 620 w każdej porcji
Składniki
- 6-8 kromek czerstwego chleba
- 200 g kiełbasy
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 200 g startego sera, np. cheddar, mozzarella
- 5 jajek
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie i podsmażanie składnikówChleb pokrój w sporą kostkę, a kiełbasę w plasterki. Cebulę i paprykę oczyść, pokrój w kostkę. Kiełbasę zrumień na patelni z olejem, przełóż ją na talerz. Na patelni podsmaż cebulę i paprykę, aż będą miękkie.
- Przygotowanie masy jajecznejJajka wybij do miski. Dodaj mleko, rozkłóć je rózgą. Dopraw do smaku musztardą, sporą ilością soli i pieprzu, wymieszaj.
- Przekładanie składnikówW dużym naczyniu żaroodpornym rozłóż warstwę chleba. Wyłóż na nie połowę kiełbasy i warzyw. Posyp serem, polej częścią masy jajecznej. Znów wyłóż chleb, warzywa, ser i masę. Całość posyp chlebem, polej masą i posyp serem. Naczynie z zapiekanką przykryj i wstaw na noc do lodówki.
- Pieczenie potrawyNaczynie przykryj folią aluminiową i piecz w 175 stopniach Celsjusza ok. 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz zapiekankę, aż będzie złocista i dobrze ścięta (ok. 15 minut). Zapiekankę lekko przestudź przed pokrojeniem. Możesz ją posypać posiekaną natką pietruszki.
Zapiekanka śniadaniowa – cenne wskazówki
Oto kilka wskazówek, dzięki którym zapiekanka śniadaniowa będzie smakować, jak należy.
- Zapiekankę śniadaniową warto nastawić wieczorem poprzedniego dnia, zwłaszcza jeśli chcemy wykorzystać do niej czerstwe pieczywo. Przez noc doskonale nasiąknie ono mieszanką mleka i jajek i będzie chrupiące po upieczeniu.
- Jeśli poprzekładasz składniki na zapiekankę dzień wcześniej, wstaw zawierające je naczynie do lodówki na noc. Dzięki temu składniki dobrze się poprzenikają i nic się nie zepsuje.
- Zapiekankę śniadaniową możesz przygotować w jednym dużym naczyniu dla wszystkich lub w osobnym naczyniu dla każdego. Ta druga opcja jest wygodniejsza i ładniej się prezentuje na stole.